Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Γη & Σύμπαν / Δέντρα - Δάσους / Πεύκο κοινό – Χαλέπιος Πεύκη – Pinus halepensis

Πεύκο κοινό – Χαλέπιος Πεύκη – Pinus halepensis

Το κοινό πεύκο , γνωστό με την ονομασία Χαλέπιος Πεύκη. Βρίσκεται στη Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα Νησιά του Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στα νησιά του Ιονίου, σχηματίζοντας δάση. Αναπτύσσεται σε χαμηλό υψόμετρο, μέχρι 1000 μέτρα. Προτιμά τις ξερές και ζεστές περιοχές και τα ασβεστολιθικά εδάφη που δεν συγκρατούν υγρασία. Από το δέντρο αυτό συλλέγεται το ρετσίνι , που προστίθεται στο κρασί για τη δημιουργία της γνωστής ρετσίνας. Το ξύλο του είναι μέτριας ποιότητας. Ο βλαστός του χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία.
Ο κορμός της έχει υπόλευκο – ασημί χρώμα όταν πρόκειται για νεαρό δένδρο, που γίνεται σκούρο και καστανοκόκκινο, με ομαλές πτυχώσεις όταν αυτό ωριμάζει. Τα φύλλα της έχουν βελονοειδή μορφή, φύονται σε δυάδες και φτάνουν σε μήκος 5-12 cm και σε πλάτος 1 mm. Βγάζει βλαστούς μικρού μεγέθους και καστανού χρώματος Τα κουκουνάρια της χαλεπίου πεύκης είναι πολύ κωνικά, μήκους έως 12 cm και πλάτους έως 4 cm, με καμπυλοειδείς μίσχους. 
Η χαλέπιος πεύκη δεν θεωρείται απειλούμενο ή σπάνιο είδος σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό δεν προβλέπεται κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας του.


Αφήστε μια απάντηση