Μενού

Διάστημα

Καταχωρήσεις για το διάστημα , του πλανήτες και τους γαλαξίες! Μια σελίδα από άλλο πλανήτη..

Πήγασος 51

Ο Πήγασος 51, είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε, έχει θερμοκρασία επιφάνειας 900βαθμούς Κελσίου. Πλανήτες σαν αυτόν περιστρέφονται μερικά εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον αστέρα τους, ενώ η Γη απέχει από τον Ήλιο 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Συνέχεια »

Τ Βοώτης

Ο Τα Βοώτης είναι εντελώς διαφορετικός από τη Γη, είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος και με θερμοκρασία γύρω στους 1200 βαθμούς Κελσίου και βρίσκεται πενήντα έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό Βοώτη.

Συνέχεια »

U Ανδρομέδας

Ο U Ανδρομέδας, πρόκειται για τη μοναδική σίγουρη περίπτωση ξένου πλανητικού συστήματος. Αποτελείται από τρεις γιγαντιαίους πλανήτες : έναν πολύ θερμό κοντά στον αστέρα, ένα σε μέση απόσταση, ίσως κατοικήσιμο και ένα μακρινό και παγωμένο.

Συνέχεια »

Αστέρας Gliese

Ο αστέρας Gliese 876, απέχει 15 έτη φωτός από τη Γη και έχει έναν πλανήτη με μάζα 670 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Αυτός περιστρέφεται γύρω από το αστέρι σε απόσταση 32 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ελάχιστη σε σχέση με …

Συνέχεια »

Πλανήτης HD 134987

Ο πλανήτης HD 134987, ένα άστρο στον αστερισμό του Ζυγού, 82 έτη φωτός από τη Γη. Αυτός ο πλανήτης, που ακόμα δεν του έχει δοθεί κάποιο όνομα, όπως και πολλοί άλλοι, είναι ένας αεριώδης γίγαντας αλλά η θερμοκρασία στην επιφάνεια …

Συνέχεια »

Γανυμήδης

Ο Γανυμήδης, ο γίγαντας όπως τον ονομάζουν, έχει διάμετρο 5.268 χιλιόμετρα και είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού συστήματος.

Συνέχεια »

Παγωμένα φεγγάρια

Οι δορυφόροι του Δία – Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ, καλύπτονται από τεράστιους ωκεανούς που περιέχουν αλάτι και άλλες χημικές ενώσεις οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη ζωής. Επικρατέστερη είναι η Ευρώπη, η οποία ίσως διαθέτει κάποιο πρωτόγονο έμβρυο είδος.

Συνέχεια »

Ιώ και θερμοκρασία

Οι συνεχείς εκρήξεις και οι ποταμοί λάβας στην Ιώ κάνουν την ανάπτυξη της ζωής αδύνατη. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της φτάνει τους 1700 βαθμούς Κελσίου.

Συνέχεια »

Δορυφόρος Τρίτωνας

Ο Τρίτωνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Ποσειδώνα, όπως και ο πλανήτης Πλούτωνας, είναι ίσως παγωμένα σώματα που ήρθαν από τη ζώνη Έτζγουερθ Κούπερ.

Συνέχεια »

Συγκέντρωση κομητών

Όλοι σχεδόν οι κομήτες, είναι συγκεντρωμένοι στη Ζώνη Έτζγουερθ Κούιπερ ή στο Νέφος του Όρτ, περιοχές που βρίσκονται πέρα από το τελευταίο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Συνέχεια »

Δορυφόροι πλανητών

Οι δορυφόροι πολλών πλανητών είναι αστεροειδείς που παγιδεύτηκαν από τη βαρυτική έλξη, όπως οι δύο δορυφόροι του Άρη (Δείμος και Φόβος) ή οι οχτώ δορυφόροι του Δία.

Συνέχεια »

Αστεροειδής Έρως

Ο αστεροειδής Έρως, έχει τις διαστάσεις των δύο δορυφόρων του Άρη, αλλά με πολύ περισσότερους κρατήρες. Πάνω του έχουν πέσει περισσότεροι από εξακόσιοι κομήτες. Θεωρείται τμήμα ενός μεγαλύτερου ουράνιου σώματος που κομματιάστηκε μετά από ισχυρή πρόσκρουση.

Συνέχεια »

Αστεροειδής Κασταλία

Σύμφωνα με μια πρόσφατη θεωρία, ο αστεροειδής Κασταλία, όπως και ο αστεροειδής Κλεοπάτρα και άλλοι, δεν είναι ένα ενιαίο σώμα, αλλά ένα σύμπλεγμα από μικρότερους κόκκους που συγκρατούνται από τη βαρύτητα.

Συνέχεια »

Αστεροειδής Ήρα

Ο αστεροειδής Ήρα, είναι ένας υπερμεγέθης αστεροειδής με διάμετρο περίπου πεντακόσια χιλιόμετρα. Είναι ο μόνος ανάμεσα στους μεγαλύτερους αστεροειδείς, που έχει βασαλτική επιφάνεια, αφού δημιουργήθηκε από αρχαιότατη ρευστή λάβα.

Συνέχεια »