Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Γη & Σύμπαν / Eθνικοί δρυμοί / Εθνικός δρυμός Κεφαλονιάς – Αίνου

Εθνικός δρυμός Κεφαλονιάς – Αίνου





















Ίδρυση


Β.Δ. 776/6-11-1962 (Φ.Ε.Κ. 199 Α/62). Ιδρύθηκε με κυριότερο σκοπό τη διαφύλαξη του ενδημικού είδους ελάτης (Abies cephalonica)

Κανονισμός λειτουργείας


Υ.Α. 174096/5278/15-7-1985 (Φ.Ε.Κ. 467 Β/85).

Έκταση


Βρίσκεται στην Κεφαλλονιά κοντά στο Αργοστόλι και τη Σάμη και είναι ο μικρότερος δρυμός της χώρας, με έκταση πυρήνα 2.682 εκταρίων. Πυρήνας (Αίνος και Ρούδι) 28.620 στρέμματα (2.862 εκτάρια).

Χλωρίδα


Κύριος σκοπός ίδρυσης του εθνικού δρυμού Αίνου ήταν η προστασία του βασικού ελληνικού τύπου ελάτου, του Abies Cephalonica, που αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα της βλάστησης του δρυμού (17.000 στρ.). Μέσα στο ελατόδασος υπάρχουν διάφορα είδη θάμνων, φρύγανα, ποώδη φυτά κ.λπ. Η χλωρίδα του Αίνου είναι εξαιρετικά πλούσια σε ενδημικά και σπάνια είδη φυτών, λ.χ. βιόλα η κεφαληνική, σκουτελάρια η κεφαληνική, πόα η κεφαληνική, Silene Ionica, κόκκινη παιώνια, το Eryssimum Cephalonicum. Στο Ρούδι, στα ΒΔ του κύριου όγκου του Αίνου, υπάρχουν πολλοί θαμνώνες από πουρνάρια, κουμαριές, σχοίνους, χρυσόξυλα κ.λ.π.
Στον Αίνο κεφαλλονίτικα έλατα, πουρνάρια, κράταιγοι, γκορτσιές καθώς και πάρα πολλά μικρά φυτά και αγριολούλουδα από τα οποία ορισμένα είναι σπάνια, ή ενδημικά (5).Στο Ρούδι κουμαριές,πουρνάρια,αριές,χρυσόξυλα,φυλίκια,σχίνα,κ.ά.

Πανίδα


Η πανίδα του εθνικού δρυμού Αίνου δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σπάνια είδη. Συναντώνται κυρίως λαγοί, νυφίτσες, αλεπούδες, κουνάβια, τυφλοπόντικες και διάφορα είδη ερπετών. Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει 26 περίπου είδη (όρνια, φιδαετοί, ξεφτέρια, κοτσύφια, καρδερίνες, γεράκια, πέρδικες).

Πληροφορίες


Δ/νση Δασών Ν.Κεφαλληνίας,Αργοστόλι.


Αφήστε μια απάντηση