Μενού

Ουρολοίμωξη

Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες από ουρολοιμώξεις. Για λόγους που οφείλονται στην ανατομία της γυναίκας, τα βακτήρια μπορούν να προσβάλλουν πιο εύκολα το ουροποιητικό σύστημα παρά στους άνδρες. Επειδή η ουρήθρα στις γυναίκες έχει μικρότερο μήκος από ότι στους άντρες, τα μικρόβια καταφέρνουν να φτάνουν πιο εύκολα στην ουροδόχο κύστη. Επίσης βρίσκεται πιο κοντά στην πρωκτική περιοχή παρά στους άντρες.
Έτσι τα βακτήρια μπορούν ευκολότερα να μολύνουν την ουρήθρα, να προκαλέσουν κυστίτιδα ή πυελονεφρίτιδα. Κατά τη συνουσία, παθογόνα βακτήρια είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην ουρήθρα της γυναίκας. Η χρήση διαφράγματος για αντισυλληπτικούς λόγους έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Το μη τακτικό άδειασμα της ουροδόχου κύστης, δημιουργεί προϋποθέσεις για ουρολοίμωξη.
Τα ούρα που παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην ουροδόχο κύστη, μολύνονται από βακτήρια ευκολότερα. Τα βακτήρια μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος της γυναίκας: την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς. Οι συχνότερες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι οι κυστίτιδες.


Αφήστε μια απάντηση