Μενού

Φοξ Τεριέ – Fox Terrier

Το Fox Terrier είναι ένα από τα παλαιότερα Τεριέ και, όπως και τα υπόλοιπα Τεριέ, δημιουργήθηκε για να κυνηγά κυρίως αλεπούδες αλλά και ποντίκια, τον 18ο αιώνα. Στην αρχή η εκδοχή με το μαλακό τρίχωμα και το σκληρό αντιμετωπιζόταν ως μία φυλή αλλά από τις αρχές του 1900, οι διασταυρώσεις ανάμεσα στα δύο είδη σταμάτησαν και αντιμετωπίστηκαν ως δύο ξεχωριστές φυλές. Το σκληρότριχο Fox Terrier ξεχωρίζει από το σκληρό, διπλού στρώματος λευκό τρίχωμά του, με μαύρη ή καφέ ράχη, το οποίο όμως δεν πρέπει να γίνεται ποτέ σγουρό.
Το Fox Terrier έχει σχετικά μακριά και μυτερή μουσούδα και αυτιά που σχηματίζουν V και διπλώνουν προς τα μπρος, με αποτέλεσμα οι άκρες των αυτιών να κρέμονται κοντά στα μάγουλα. Τα μικρά διεισδυτικά μάτια του βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους, είναι γεμάτα σπιρτάδα και εκφράζουν την ένταση του χαρακτήρα του. Η ουρά πρέπει να είναι όρθια παρά να κρέμεται προς τα κάτω. Τα πέλματα είναι παχιά. Ο σκελετός είναι γερός και μυώδης, με στρογγυλεμένες πλευρές και κοντή, επίπεδη ράχη.
Τα γένια του σκληρότριχου Τεριέ τονίζουν περισσότερο το τετράγωνο ρύγχος, που θεωρείται το χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Τα πλούσια θυσανωτά φρύδια προσδίδουν άγριο ύφος. Χρειάζεται αυστηρή πειθαρχία στην ύπαιθρο, όπου θα βρίσκει οποιαδήποτε κίνηση ενδιαφέρουσα. Το λειότριχο αποτελεί μία απλή γεροφτιαγμένη φυλή και είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο ζωηρό. Και οι δύο φυλές όμως είναι ρωμαλέες και απολαμβάνουν την άσκηση.
Πρόκειται για ένα από τα πιο επιθετικά προς άλλες φυλές σκυλιά που με οποιαδήποτε αφορμή αρέσκεται στο να στήνει καβγάδες. Αδιαφορεί για το μέγεθος του αντιπάλου του και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να τα βάλει με οποιονδήποτε, γι’ αυτό και συχνά καταλήγει με δαγκωνιές και τραύματα. Η έμφυτη τάση του να κυνηγά, οτιδήποτε κινείται, τον καθιστά ζωντανή απειλή για τα άλλα ζώα της περιοχής. Από την άλλη, το Fox Terrier είναι ένας πραγματικά μοναδικός σκύλος για όσους ξέρουν και θέλουν να τον εκτιμήσουν. Πανέξυπνος, πρόσχαρος, τολμηρός και αφάνταστα πεισματάρης, βαριέται εύκολα αν δεν είστε προετοιμασμένος να εφεύρετε ένα καινούργιο παιχνίδι κάθε φορά. Εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα, δένεται με την οικογένεια και τα παιδιά και είναι πρόθυμος να τα συνοδεύσει και να τα βοηθήσε σε κάθε τους σκανταλιά. Παράλληλα, είναι υπομονετικός στα παιχνίδια τους, ανθεκτικός στη σκληρή μεταχείριση καθώς αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο στα παιχνίδια τους.


Αφήστε μια απάντηση