Μενού

Ροτβάιλερ – Rottweiler

Η ιστορία του Ροτβάιλερ είναι πολύ παλιά, θεωρείται ότι κατάγεται από τα σκυλιά που συνόδευαν και προστάτευαν τα κοπάδια με πρόβατα και βοοειδή. Το χωριό Rottweil της Ν. Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, είχε εξελιχθεί σε κέντρο κτηνοτροφικού εμπορίου και τα σκυλιά αυτά ήταν απαραίτητα για να οδηγούν τα κοπάδια στα σφαγεία ή στα σημεία πώλησης και να προστατεύουν τους αγοραστές και τους πωλητές από τους ληστές που είχαν βάλει στόχο τα μετρητά των αγοραπωλησιών.
Είναι ένα γεροδεμένο, μεγαλόσωμο σκυλί που το ύψος του αρσενικού κυμαίνεται από 61-69 εκ. και το βάρος του από 43-59 κιλά, το ύψος του θηλυκού κυμαίνεται από 56-63 εκ. και το βάρος του 38-52 κιλά. Έχει φαρδύ και στρογγυλό κεφάλι, στιβαρός λαιμός, φαρδύ στέρνο, στιβαρό σώμα, βαριά κατασκευή, είναι αρκετά ευκίνητο, χάρη στα λίγο ψηλότερα πίσω πόδια. Τα μάτια του είναι σκούρα και τα αυτιά ψηλά στο κεφάλι σε απόσταση μεταξύ τους. Έχει κοντή και δυνατή ουρά. Το τρίχωμα είναι ίσιο, πυκνό, τραχύ, μεσαίο μήκος με πυκνό υπόστρωμα. Το χρώμα είναι μαύρο με συγκεκριμένα καφέ-κόκκινα σημάδια στα μάγουλα, τη μουσούδα, πάνω από τα μάτια, το στέρνο, τα πόδια και κάτω από την ουρά.
Είναι ένα δυνατό, εργατικό σκυλί και ήρεμο μέχρι να δεχτεί πρόκληση. Είναι έξυπνο, με αυτοπεποίθηση, γενναίο, τολμηρό, αξιόπιστο, όχι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο ή στοργικό, θαρραλέο και έχει έμφυτη την ικανότητα της προστασίας του χώρου. Αγαπάει την οικογένεια και θέλει να περνά ώρα μαζί της, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και αν χρειαστεί γίνεται επιθετικό, γι’ αυτό χρειάζεται εκπαίδευση για να είναι υπάκουο. Τρέχει με σιγουριά και δυναμισμό, με μεγάλες δρασκελιές και ορμή. Η έκφραση του προσώπου αντανακλά την αυτοπεποίθησή, την ευγένεια και την ετοιμότητα του ζώου.


Αφήστε μια απάντηση