Μενού

Θαλάσσιος κόσμος

Καταχωρήσεις για τα ψάρια, τα μαλάκια, τις φάλαινες, με λίγα λόγια για τον θαλάσσιο κόσμο.

Βατραχόψαρο

Στους κοραλλοϋφάλους της Παπούα – Νέα Γουινέα ζει ένα από τα πιο παράξενα πλάσματα της φύσης. Η εξέλιξη το προίκισε με τέλειο καμουφλάζ, κάνοντας το να μοιάζει με λουλουδιασμένη πέτρα.

Συνέχεια »

Ψάρι Paranotothenia microlepidota

Τα ψάρια του είδους Paranotothenia microlepidota, προσαρμόζοντα στις χαμηλές θερμοκρασίες των νερών κοντά στους Πόλους χάρη στις ειδικές γλυκοπρωτεΐνες στο αίμα του, που λειτουργούν ως αντιψυκτικό υγρό.

Συνέχεια »

Ψάρια πεταλούδες

Τα ψάρια πεταλούδες έχουν ένα ψεύτικο μάτι στην ουρά. Έτσι το αρπακτικό μπερδεύεται και του επιτίθεται από τη λάθος μεριά. Η φυγή γίνεται τότε προς τη αντίθετη κατεύθυνση.

Συνέχεια »

Άμμος με μάτια

Το ψάρι Kathetostoma laeve, ψάρι της οικογένειας των ουρανοσκοπιδών, καλύπτεται με άμμο, για να καμουφλαριστεί, να μην γίνεται αντιληπτό στους εχθρούς. Είναι σαν να βλέπουμε άμμο με δύο μάτια να προεξέχουν.

Συνέχεια »

Βάτραχος – αλιέα

Το ψάρι βάτραχος – αλιέα – Melanocetus johnsoni, ζει στα 2000 μέτρα. Το χαρακτηριστικό του, είναι μία κεραία στο κεφάλι του, που εκτείνεται με ένα φωτεινό δόλωμα στην άκρη του, το οποίο προσελκύει τη λεία.

Συνέχεια »

Θαλάσσιο ποντίκι

Το Humenocephalus italicus, είναι το θαλάσσιο ποντικάκι της αβύσσου. τα χαρακτηριστικά του είνα ιη μυτερή μύτη, το πορτοκαλί χρώμα του και η μακριά ουρά του. Ζει μέχρι και τα 5000 βάθος.

Συνέχεια »

Ψάρι πελεκάνος

Το ψάρι πελεκάνος όπως όλα τα ψάρια της αβύσσου έχουν φωτοφόρα όργανα που εκτείνονται σε όλο τους το σώμα. Το χαρακτηριστικό του, είναι το ανοιχτό στόμα του και τα τεράστια για το μέγεθος του δόντια.

Συνέχεια »

Προνύμφη χελιού

Το Leptocephalus brevirostris έχει τη μορφή φύλλου, είναι διαφανές και θεωρούνταν ξεχωριστό είδος. Κι όμως είναι η θαλάσσια προνύμφη του χελιού. Μέσα σε περίπου τρία χρόνια πλησιάζει στις ακτές και μεταμορφώνεται πρώτα σε νεαρό χέλι με νηματοειδή μορφή και έπειτα …

Συνέχεια »

Φωτεινά βλέφαρα

Το ψάρι Photoblepharon palpebratus, είναι ένα από τα πολλά ψάρια της αβύσσου. Επιλέγει μόνο του αν θέλει να καλύψει ή όχι τα φωτεινά όργανα που υπάρχουν κάτω από τα μάτια του. Όταν επιλέγει να τα έχει ανοιχτά, το κάνει για να …

Συνέχεια »

Ψάρι της αβύσσου

Το ψάρι Chiasmodon niger, ζει στα 3000 μέτρα, όπου έκει είναι πολύ δύσκολο να βρείς τροφή. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι όταν την βρεί, μπορεί να φάει ακόμα και το διπλάσιο από το βάρος του, μιας και δεν είναι εύκολη …

Συνέχεια »

Ψάρι παπαγάλος

Το ψάρι παπαγάλος έχει μεγάλα δόντια κολλημένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν ένα ράμφος απαραίτητο για να αφαιρεί από τα βράχια τα φύκια, με τα οποία τρέφεται, για να σπάσει καράλλια και να αφαιρεί τους πολύποδες. Τα κολλημένα δόντια του …

Συνέχεια »

Ίππος και πόδια

Ο θαλάσσιος ίππος χρησιμοποιεί τους κυνόδοντες του, μήκους 60 εκατοστών, για να μετακινείται στους πάγους, να ξεθάβει από την άμμο τα ζώα με τα οποία τρέφεται, να ανοίγει τα κοχύκια και να παλεύει με τα άλλα αρσενικά.

Συνέχεια »

Σμέρνα και δόντια

Τα δόντια της σμέρνας, είναι πολύ μυτερά και κυρτά φτιαγμένα έτσι για να αρπάζουν. Η σχετικά πυκνή διάταξη τους ενισχύεται από τα δύο μεγαλύετρα και κυρτά δόντια που βρίσκονται στο κέντρο του ουρανίσκου τους.

Συνέχεια »

Θαλάσσιος μονόκερος

Το ναρβάλ ή θαλάσσιος μονόκερος, έχει δύο δόντια. Στα αρσενικά το αριστερό αναπτύσσεται σε ευθύ οξύληκτο χαυλιόδοντα, τον οποίο χρησιμοποιεί για να τρυπά τον πάγο, αφού χρειάζεται αέρα για να αναπνέει.

Συνέχεια »
banner
asxetos.gr