Μενού
Αρχική / Υπολογισμοί / Τραπεζικοί Υπολογισμοί / Επιτόκιο δανείου σταθερό ή κυμαινόμενο ;

Επιτόκιο δανείου σταθερό ή κυμαινόμενο ;

Πολύ συχνά οι δανειοδοτούμενοι αντιμετωπίζουν το δίλλημα του ΣΤΑΘΕΡΟΥ ή του ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ επιτοκίου (σημείωση το άρθρο έχει γραφτεί το 2006)  .Το να πάρεις την σωστή απόφαση σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση , πόσο μάλιστα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις :

  • Tην ασχετοσύνη και τον επιφανειακό τρόπο που συχνά αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες το «δίλημμα» (ιδιαίτερα παλαιότερα) ,
  • Tην διαφημιστική λαίλαπα των Τραπεζών που συχνά προωθούν την μία μορφή ή την άλλη ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα και όχι με τα συμφέροντα των πελατών τους (πόσοι άραγε έχουμε ξεχάσει τότε που έπεφταν τα επιτόκια και οι τράπεζες προωθούσαν μετά μανίας τα χαμηλότερα από τα κυμαινόμενα (τότε) «σταθερά επιτόκια» ζημιώνοντας τελικά κατά πολύ τους δανειοδοτούμενους πελάτες τους ;; ) .
  • Την αδυναμία ή ανικανότητα ή έλλειψη κατάρτισης – εκπαίδευσης ή έλλειψη εργαλείων εργασίας που έχουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι (κατά πλειοψηφία) .
  • Τις μεταβολές των παραγόντων που πλέον επηρεάζουν την τάση των επιτοκίων και δεν έχουν και τόσο σχέση ή βαρύτητα με τους παράγοντες που επηρέαζαν τις μεταβολές των επιτοκίων πριν 10 ή 20 έτη . Το παιχνίδι πλέον είναι πιο παγκοσμιοποιημένο .

Η μεγαλύτερη πρόκληση ενός Τραπεζίτη (ακόμα και μίας Τράπεζας) και ιδιαίτερα εάν γνωρίζεις excel είναι να δημιουργήσεις ένα εργαλείο υπολογισμού και μεταβολών σε διάφορα εναλλακτικά σενάρια μεταβολής των επιτοκίων . Πιστέψτε με ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο απογοήτευσης …. . για αυτό εξάλλου δεν υπάρχει κανένα τέτοιο εργαλείο υπολογισμού (εγώ δεν ξέρω και για 3 χρόνια ούτε τολμούσα να προσπαθήσω να το φτιάξω) στο Ελληνικό internet με οποιαδήποτε μορφή αρχείου . Τα ωραία όμως είναι στα δύσκολα και μετά από κανένα 10ωρο κοπιαστικής δουλειάς σας προσφέρω (πάντα δωρεάν) το 1ο εργαλείο υπολογισμού και σύγκρισης σε διάφορες μεταβολές των επιτοκίων .

Υπολογίστε :

Για το δάνειο σας και σε διάφορα σενάρια – προτάσεις τραπεζών τι σας συμφέρει καλύτερα , δάνειο με σταθερό ή με κυμαινόμενο επιτόκιο ;.

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να βάλετε τα αριθμητικά δεδομένα σε 5-6 κελιά και να κάνετε μία εκτίμηση των μεταβολών του επιτοκίου που δεν είναι και τόσο δύσκολο αφού καμία φορά η ειδησεογραφία προηγείται της πραγματικότητας .

Βέβαια μην περιμένετε να βρείτε ένα ακριβές αποτέλεσμα το οποίο και θα επαληθευτεί στην πράξη μελλοντικά , σκοπός είναι να βρείτε τα όρια (κάνοντας υποθέσεις ακραίες καμία φορά) εκείνα στα οποία ένα δάνειο σας συμφέρει να είναι κυμαινόμενο ή σταθερό

Ένα είναι σίγουρο και σας το εγγυούμαι , ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΑΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ….ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ !!!! … εκτός εάν κατεβάσουν το αρχείο μας …. -)))

Αρα, η συμβουλή μου είναι να βρείτε όχι τις μελλοντικές μεταβολές των επιτοκίων (που δεν μπορεί κανένας..) αλλά να βρείτε εκείνες τις ακραίες περιπτώσεις μεταβολών στα επιτόκια που για το δάνειο σας θα σας συμφέρει πότε το κυμαινόμενο και πότε το σταθερό . Αφού βρείτε τα “όρια των επιτοκίων” βάλτε την λογική , γνώσεις , ερωτήσεις σε γνωστούς κλπ για να δείτε πόσο πιθανόν είναι να συμβούν αυτές οι μεταβολές των επιτοκίων (μην ξεχνάτε ότι καμία φορά μπορεί και να είναι σωστό να πληρώνουμε ένα τίμημα Χ ετησίως για να απολαμβάνουμε την ασφάλεια της μη μεταβολής του επιτοκίου μας προς τα χειρότερα , αλλά βρείτε πόσο μπορεί να είναι αυτό το “τίμημα” και εάν αξίζει να το πάρετε σε μία ελληνική οικονομία ενταγμένη πλεόν σε ένα αρκετά ασφαλές ευρωπαικό περιβάλλον)

Πληροφορίες Download
Βαθμός Χρησιμότητας
Μορφή Αρχείου
μορφή excel
Excel
Μέγεθος αρχείου/ων
192 kb ασυμπίεστου αρχείου
Download αρχείου/ων

κατέβασμα αρχείου σε excel μορφή
Για άνοιγμα άμεσα στο internet κάντε απλό κλικ στο εικονίδιο

Για αποθήκευση στον σκληρό σας δίσκο κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο και “αποθήκευση ως….” url : https://www.asxetos.gr/free/download/doseis_rate_metav.xls

Παρατηρήσεις σχόλια
Εάν βρείτε λάθη , προτάσεις κλπ στείλτε μου email
  • Προτείνω να κατεβάζετε τα αρχεία και δημιουργείτε το δικό σας προσωπικό αρχείο στον Η/Υ σας.
  • Εάν έχετε κάποια χρηστικό “Download” μην δίστασετε να μας το στείλετε . Βοηθάτε έτσι και τους άλλους χρήστες – επισκέπτες .

Αφήστε μια απάντηση