Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Στην Ισπανία το φάντασμα του Φράνκο

Στην Ισπανία το φάντασμα του Φράνκο

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ισπανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να εξετάσει ένα νέο νομοθέτημα, το οποίο χαρακτηρίζει την Καταλωνία – μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας – «έθνος», προβλέπει για την περιοχή αυτόνομο φορολογικό σύστημα και επιβάλλει στους δημόσιους αξιωματούχους που εδρεύουν σε αυτήν, τη γνώση της καταλανικής γλώσσας. Το θέμα διχάζει την Ισπανία.

Πολλές ισπανικές εφημερίδες δημοσίευσαν χθες μια φωτογραφία από τον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Βαλένθια η οποία απεικόνιζε μια ομάδα «σκληροπυρηνικών» οπαδών της Ατλέτικο να έχει αναρτήσει ένα πανό με την επιγραφή «Στρατηγέ (σ.σ.: Αγκουάντο), είμαστε μαζί σου»… Από την άλλη πλευρά, όμως, και σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ισπανών στηρίζουν την αναθεώρηση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλωνίας.

Το πρόβλημα της Καταλωνίας

Καταλωνία: (ισπ. Cataluna, καταλαν. Katalunya), περιφέρεια της Β.Α. Ισπανίας με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη και κυριότερες πόλεις τις Girona, Lleida, Tarragona .

Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Άραβες το 717 μ. Χ. Aνακτήθηκε από τον Καρλομάγνο το 801 και τον 12ο αιώνα ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Αραγονίας. Προσαρτήθηκε στο ισπανικό στέμμα (16ος αι.) και το 1931 απέκτησε αυτονομία που καταργήθηκε από τον Φράνκο.

Oι Kαταλανοί δεν παύουν σε κάθε συζήτηση που κάνεις μαζί τους να εκφράζουν τη διεκδίκηση ενός δικού τους έθνους-κράτους, κάτι που σε μας ίσως φαίνεται αναχρονιστικό τη στιγμή που διαπιστώνεται η εξασθένηση των εθνών και των κρατών. Οι καταλανικές διεκδικήσεις δεν είναι εθνικιστικές, είναι εθνικές- μας διευκρινίζουν όταν συνομιλώ μαζί τους.

Μου εξηγούν: Είναι περισσότερο ζήτημα ταυτοποίησης παρά ταυτότητας. Μπορεί κάποιος να έχει γεννηθεί στην Ανδαλουσία, στην Αργεντινή ή το Μαρόκο και να αισθάνεται Καταλανός, γιατί βρήκε στην Καταλονία μια ποιότητα, μια αξιοπρέπεια ζωής, μια δυνατότητα να πετύχει από προσωπική άποψη.

Ονειρεύονται ένα νέο καθεστώς αυτονομίας της Καταλωνίας (αριστερά η σημαία της) και αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν μια ποιότητα ζωής αντάξια του πληθυσμού τους και μια συνέχεια της εθνικής έκφρασης του πολιτισμού τους. Υποστηρίζοντας αυτό το δικαίωμα μας έθεσαν και το εξής επιχείρημα: Από τα 25 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 10 είναι μικρότερα από την Καταλωνία- τα μισά απ’ αυτά -τα τελευταία- είναι κράτη εδώ και 15 μόνον χρόνια. Στο όνομα τίνος, εμείς οι Καταλανοί, δεν έχουμε δικαίωμα σε ένα κράτος;

Η Καταλωνία στο Διαδίκτυο

http://www.idealspain.com/Pages/Places/Catalonia.htm
http://www.cataluna.com/
http://www.spanport.ucsb.edu/faculty/mcgovern/cataluna.html


Αφήστε μια απάντηση